GIARDIA

Ik kreeg een afmelding voor een snuffeltuinbezoek, want de hond had Giardia. Ik was blij! Niet omdat de hond Giardia had, maar omdat ik geinformeerd werd en het bezoek werd geannuleerd.

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet van hond, kat en mens en een van de meest voorkomende, besmettelijke darmparasieten bij de hond. Hoewel een infectie bij veel dieren nauwelijks klachten geeft, kan de parasiet bij sommige dieren een hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen. Maar ook andere symptomen zoals naar flank happen, buikpijn, bijten, slopen etc. kunnen ook duiden op een eventuele Giarda besmetting. In de omgeving van de patiënt kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daarom veel voor dat een hond of kat zicht opnieuw besmet.

Hoe wordt een hond besmet?

Een hond wordt besmet door het opeten van de parasiet door bijvoorbeeld buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten. Buiten, op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Ook in het wild levende dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en bijdragen aan de besmetting van de omgeving. Als uw huisdier niet buitenkomt, kunt u de parasiet zelf meebrengen via bijvoorbeeld uw schoenen en op die manier uw huisdier besmetten. Als uw huisdier de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. Dit kan problemen geven, maar dat hoeft niet. Besmette dieren, gezond en ongezond, kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten.

Test & behandeling:

Giardia kan worden aangetoond in de ontlasting. Er zijn verschillende testen mogelijk: de meest gebruikte testen zijn de SNAP test en de flottatie test. Geen enkele test is 100% gevoelig, dat betekent dat een test wel eens negatief uitvalt, terwijl uw dier wel Giardia bij zich draagt. Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbendazol. Omdat gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, wordt aangeraden om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

Quarantaine:

Sommige dieren zijn na een behandeling (inclusief wassen en het ontsmetten van de omgeving) Giardia vrij. Andere dieren moeten meerdere keren behandeld worden. Als u meerdere dieren heeft is het soms verstandig de dieren tijdelijk individueel te huisvesten.

• Als een dier 17 tot 24 dagen na behandeling 2x negatief getest is op Giardia, mag hij weer bij andere, Giardia-negatieve, dieren.

• Bij een positieve test moeten we de behandeling herhalen, inclusief wassen en verplaatsing naar een schone omgeving.

Giardia kan zowel hond, kat als mens besmetten. Let dus goed op uw eigen hygiëne, als u in contact komt met een Giardia patiënt.

➡️Dus mocht jouw hond Giardia hebben (of het vermoeden ervan), annuleer dan het bezoek aan de snuffeltuin. Of hondenpension, dagopvang voor honden, uitlaatservice, hondenschool, trimsalon etc.

Namens Willem, OMA en Elisa: bedankt ❣

Bron: Medisch Centrum voor Dieren