Ervaringen

Wat betekent de snuffeltuin voor DANIELLE ? (19 september 2022)

Ook voor reactieve honden is de snuffeltuin van Thirza geweldig.

Zoals wel meer mensen, heb ook ik buitenlandse honden. In de praktijk is het vaak zo dat deze honden een rugzakje met ervaringen en wat uitdagender gedrag hebben.

Ik ben met mijn 2 buitenlandertjes los van elkaar in de snuffeltuin geweest en in beide gevallen was het geweldig. Een privétuin waar veiligheid en rust gegarandeerd is.

Mijn Roemeense felle prinses-op-de-erwt Stella is niet altijd leuk naar vreemden (mens en hond). Vooral druk gedrag, harde stemmen en onverwachte bewegingen kunnen voor haar een trigger zijn om uit te vallen. Veel blaffen om afstand te creëren en soms -als ze het eigenlijk veel te spannend vindt maar niet weet hoe ze dat anders aan moet pakken – snappen naar mens en hond.

Ik was dus best een beetje gespannen hoe ze op Thirza zou reageren. Bij aankomst met de auto, bleef Thirza even op afstand en vroeg gelijk op welke manier we vanaf de auto (aangelijnd) naar de snuffeltuin wilden lopen. Zo fijn dat iemand begrijpt dat de volgorde van zoiets simpels als achter elkaar aan lopen van belang kan zijn!

We kozen ervoor om het stressniveau zo laag mogelijk te houden en Thirza op afstand te volgen, Toen we door het hek in de volledig omheinde snuffeltuin kwamen, heb Stella al snel los gelaten om zo op haar manier Thirza en de tuin uit te checken. Dat ging zo goed! Thirza keek de andere kant op, maakte geen direct oogcontact, bleef rustig staan en liet zich besnuffelen. Stella had al snel door dat dit vrouwmens met de zachte stem veilig was, en ging toen uitgebreid in rustig maar gestaag tempo de hele tuin door op zoek naar alle verstopte snoepjes. Wat een feest! Terwijl Thirza en ik vooraan in de tuin aan de picknickbank aan de thee zaten, kwam Stella tussendoor even een aaitje halen en duwde zelfs haar neus onder de arm van Thirza om extra aandacht en misschien nog wel een lekker snackje. Al met al was het een hele fijne ervaring, waarin zowel Stella als ik weer een stapje verder zijn gekomen in het vertrouwen….. vertrouwen dat ik haar niet in gevaar breng, vertrouwen in mensen die het goed met haar voor hebben. Topervaring! Ze was heerlijk ontspannen daarna.

Een week later was mijn senior Sem aan de beurt. Sem is een rustige en stabiele hond die niet snel wild wordt. Wij zijn al bijna 11 jaar de beste maatjes dus weten we precies van elkaar wat de bedoeling is. Sem is geen grote knuffelkont, maar je doet hem wel een groot plezier met snuffelen en zoekspelletjes. Dat kon hij dus naar hartenlust doen in de tuin. Heerlijk op z’n ‘Sems’ werkte hij rustig de hele tuin af. Pas toen hij klaar was, ging hij lekker in een hokje liggen, keek ons tevreden aan en zag dat het goed was 🙂

Het was genieten om allebei de keren de honden zo ontspannen te zien genieten. De nieuwe afspraak staat alweer!

Stella

Sem

Wat betekent de snuffeltuin voor CARLA ? ( 6 juni 2022)

Tijdens een snuffeltuin bezoek stelde ik Carla de vraag: wat betekent de snuffeltuin voor jou en jouw honden? Hieronder een beknopte weergave van ons gesprek:

“Dat mijn oudere hondjes op hun leeftijd nog helemaal iets nieuws kunnen doen. De ontspanning die je bij de honden ziet en dat, als je meerdere honden hebt, dan 1 op 1 (of 1 op 2) aparte dingen met ze doet (quality time).

Voor mij betekent het genieten. Genieten van de honden en van de mooie tuin. Ik ben meer gaan lezen over de hondenneus en het snuffelen. Door het snuffelen verlaagt het stresshormoon cortisol en er wordt tevens endorfine, dopamine en oxytocine aangemaakt waardoor de honden relax, bijna zen-achtig worden. Ik merk dat ze daar nog heel lang van kunnen nagenieten, zelfs de andere dag nog. Dat vind ik echt bijzonder. Als je buiten loopt met je honden ben je altijd beetje bezig aan het opletten, op je qui-vive, om je heen aan het kijken of er iets/iemand aan komt, ik kan ze hier niet loslaten want etc. Maar hier in de tuin zit je en geniet, kijkt. He, nu is ze daar, of kijk eens wat ze nu doet. Zo leuk om te zien!

Het belang van snuffelen had ik nooit zo in gezien als nu, terwijl we al jaren honden hebben van alle leeftijden en rassen. En ik vind het wel belangrijk dat jij er bij bent, mee kijkt en de signalen van honden oppikt, de hondentaal (tip: boekje Kalmerende signalen van Turid Rugaas Kalmerende Signalen | 9789080758445 | T. Rugaas | Boeken | bol.com ). Zijn ze ontspannen, hoe staan de oortjes en de staart. Observeren wat je hond doet. Denk dat veel mensen anders naar hun hond gaan kijken en nog nieuwe dingen ontdekken als ze hier in de tuin zijn. De wisselwerking tussen honden is er altijd, maar heel veel dingen zien wij niet, de subtiele signalen pikken wij niet op.

Zelf ben ik erg ontspannen hier, ik vind het hier lekker. Daar houd ik in het leven ook van: go with the flow. De honden hoeven niks. Als ze willen snuffelen prima, als Katy alleen in het gras wil liggen prima. Het is hun tijd, quality time voor de honden, maar ook voor mij. Ik kijk iedere keer weer uit naar het bezoek aan de snuffeltuin, ik vind het echt leuk. Moet je nou zien, kijk eens wat ze doet, Nairobi is ontspannen! Hoe is het mogelijk! Zo fijn voor die hond, maar ook voor ons. Dat vond ik al vanaf de eerste keer dat ik hier was. Bijvoorbeeld Diva. Dan ervaar je op je zestiende iets compleet nieuws. Nairobi is tijd vaak “aan”, maar als ze ziet dat ik haar riem pak en mijn groene vest aan doe dan weet ze het al: we gaan Sneupen bij Willem!

Dat is toch geweldig”.

Diva

Nairobi

Wat betekent de snuffeltuin voor ESTHER ? (16 juli 2022)

Een terugkerende snuffeltuin bezoeker is Esther met haar honden Percy en Mojo. Ook aan haar de vraag gesteld: wat betekent de snuffeltuin voor jullie?

“Mooie vraag! Er zoeven direct allemaal gedachten, woorden en beelden door mijn hoofd. Eens kijken of ik die kan ordenen zodat het een begrijpelijk verhaal wordt 😉

Ik heb 2 buitenlandse honden. 1 van de twee heeft zo’n sterk jachtinstinct dat hij alleen los kan op veilig omheind terrein. De andere kan wel los op rustige plekken zonder verkeer (of katten).

Ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor het welzijn van mijn honden. Natuurlijk krijgen ze goed te eten en verzorg ik hen fysiek. Maar zelf heb ik ook meer nodig dan voeding en fysieke verzorging om echt gelukkig en tevreden/voldaan te zijn. Dus stel ik mijzelf de vraag wat mijn honden nodig hebben of graag zouden willen. Het antwoord:

– Fysieke vrijheid = los van de lijn

– Keuzevrijheid = hond kiest waar te gaan, wat te ontdekken en hoe lang te snuffelen

– Talenten benutten = zet die fantastische hondenneus aan het werk!

– Uitdaging = nieuwe dingen ontdekken en zelf nadenken/beslissen

Ik doe al van alles om aan die behoeften tegemoet te komen:

Steppen met Percy zodat hij kan rennen. Mojo los op veilige plekken zodat hij sprintjes kan trekken. Met beide honden naar de omheinde hondenspeeltuin of het omheinde hondenspeelbos zodat ze los van de lijn kunnen wandelen, rennen, snuffelen, struinen en spelen (ook met andere honden, bijvoorbeeld met bekenden waarmee we daar afspreken). Hersenwerken, om die geweldige hondenneus aan het werk te zetten, samen te werken en onze band te versterken, ontspanning te bieden. Detectieles om samen iets te ondernemen, samen te werken, die geweldige hondenneus aan het werk te laten (want talenten wil je benutten!) en iets nieuws te leren. Snuffelwandelingen om de hond keuzevrijheid te geven (hond bepaalt – grotendeels – de route) en alle tijd en ruimte te geven om te snuffelen en zo informatie te vergaren over de wereld.

Wat dan nog de meerwaarde van een snuffeltuin is? Dat deze alleen maar bedoeld is om de hond zijn/haar zintuigen te laten gebruiken!

Ik herinner me een waarschuwing die zo’n 2 jaar geleden (begin Corona-tijdperk) vaak werd gegeven: Richt geen thuiswerkplek in in je slaapkamer, want dat is de plek waar je moet kunnen ontspannen.

Zo zie ik de snuffeltuin ook een beetje; een plek waar de honden kunnen ontspannen, zonder dat deze plek wordt ‘besmet’.

Honden zijn een kei in het maken van associaties. Maar in de snuffeltuin hebben ze nooit hoeven trainen, zijn ze nooit geconfronteerd met een (misschien wel spannende) andere hond maar mogen ze ontdekken en genieten. Als eigenaar kun je ook gerust zijn en alle eventuele zorgen laten gaan. Gewoon rustig zitten en genieten van je hond. Observeren wat hij/zij laat zien tijdens het ontdekken van de tuin. Je hond gaat er niet vandoor dankzij de veilige omheining en je weet zeker dat er geen andere mensen en/of honden binnen komen.

De fijne gesprekken met Thirza en haar inzicht in hondengedrag zijn een dikke bonus op al het fijns dat een bezoek aan haar snuffeltuin al te bieden heeft ❤️

Percy
Mojo